Resting Labour



Kita dah sakit bersalin gila-gila nih, sempat makan macam drebar lori pastu terus ke hospital, tengok-tengok dah buka 3cm, wow..kemudian buka 4cm, 5cm, 6cm, 7cm, alhamdulillah progress.

Doc pun confident, dia pun bagilah jam sekian-sekian, mesti bersalin lah.

Sekali dekat 7 cm, takde progress. Stuck kat situ. Dah 4 jam tunggu ni, tak gerak-gerak jugak 7 cm tu.

Dah, semua orang panik, termasuk ibu, termasuk doc. Takut-takut fetal distress. Takut baby lemas.

Sila jangan panik. Ini dinamakan RESTING LABOUR.

Aik, proses bersalin pun ada time rehat? Ehh, ada..

Sebelum kita ke hospital, kita makan. Tunggu bukaan sampai ke 7 cm tu dah berapa jam kita tak makan dan minum? Sebab concentrate bukaan, contraction.

Kenapa rahim kita berhenti rehat? Sebab untuk dia buat kerja, dia perlukan tenaga, dari makanan. Katalah 5 jam kita tunggu bukaan sampai 7 cm tu, takkanlah tak lapar kan (tapi mak tengah sakit, mana fikir lapar dah time tu, dia fikir ke baby je).

Jadi makanan semua dah habis cerna, maka badan bagi signal supaya rahim stop, sampai bekalan makanan sampai. Sebab itu takde progress. Kalau kita masih tunggu, tanpa makan dan minum, memang sampai sudahlah takde progress. Nak-nak pulak breathing ke laut, confirm dan dan baby lemas, sebab baby tak dapat oksigen dari ibu.

Maka (note pada saya jugak, kesilapan saya ketika melahirkan adik si kembar dulu), IBU KENA MAKAN. Orang yang tunggu ibu tu kena ada common sense untuk sediakan makanan pada ibu, paling cikai pun kurma. Makan kurma non stop. Makan, makan dan makan.

Kalau time ni, memang dah pecah ketuban (sebab ada kes baby keluar dengan air ketuban elok dalam sarung, ajaib kan?), minum air non stop supaya replenish balik air dalam rahim. Makan vitamin C untuk elakkan infection.

Ibu kena keep on breathing well dan usaha untuk tidak panik. Yang tukang tunggu (sebab itu suami2 kena ada ilmu bersalin juga) pun jangan panik, ingatkan ibu untuk minum, makan dan bernafas.

Percaya yang Allah bantu kita, yang Dia cipta badan kita tu betul dah sistemnya.

InsyaAllah, once badan dapat signal dah dapat bekalan makanan, dia akan bagi signal kat rahim untuk proceed.

Main pointnya, bila tiba-tiba kita stop to dilate, jangan panik. Makan, minum dan bernafas.

Okey ibu-ibu semua. Ini point yang paling saya ingat ketika dalam kelas minggu lepas. Sebab kebanyakan emergency c-zer jadi adalah kerana takde progress.

Sekian.
Kredit : Qider Firdaus

No comments