11 Jenis Sayur & Ulam Yang BOLEH & TIDAK BOLEH Makan Semasa Berpantang
Ibu-ibu selepas bersalin harus menjaga pemakanan. Silap makan, akan
buat badan kita sakit-sakit, berangin, tidak selesa dan mungkin
menimbulkan kesan yang lebih buruk.
Silap makan juga akan terkesan kepada bayi apabila ibu menyusukan. Bayi akan kerap kembung dan merengek-rengek.
Antara sayur-sayuran dan ulam-ulaman yang BOLEH dimakan ialah :
- sawi
- lobak putih
- peria
- daun kadok
- daun pudina
- daun sekentut
- pucuk mengkudu
- daun pegaga
- ulam raja
- kunyit hidup
- halia
Sayur-sayuran yang TIDAK BOLEH dimakan ialah tumbuh-tumbuhan yang menjalar, sejuk dan berangin seperti :
- kangkung
- mentimun
- sayur keladi
- bayam
- jering
- petam
- terung
- tomato
- kacang panjang
- kubis
Nota : Semasa berpantang, saya hanya makan sayur sawi
sahaja yang dimasak air. Tumbuk bawang puih, campur sedikit lada hitam.
Sedap juga. Susu badan pun banyak.
0 Comments